Skip to main

חמי מילר | CTO, Professional Services Manager and BIM Advisor


בחודש שעבר פורסמה ב YNET הכתבה “תוכנת-העל של עולם הבנייה” חשבתי לנכון לשתף אתכם, (במידה ולא הצלחתם להגיע לכתבה) ואפילו להוסיף כמה סרטוני הסבר.

כולנו יודעים ש BIM היא הלהיט הגדול ביותר בעולם הבניה והתשתיות: מתודולוגיה הכוללת את כל נתוני הבנייה ומסוגלת להדמות איך ייראה המבנה על כל מרכיביו, לחזות את הקשיים הצפויים בשלבי הקמתו ולהבטיח רווח גדול יותר. היא הפכה לכלי היעיל ביותר עבור קבלנים, אדריכלים ויזמים, ומדינות רבות כוללות אותה כיום כחלק מתקינת הבנייה שלהן.

 

שנות אור מבדילים בין ה"אנו באנו ארצה לבנות ולהיבנות בה", של פועלים חלוצים הסוחבים על גבם את הבלוקים לבין הבנייה המודרנית, שהיא תהליך מורכב ומשוכלל מאין כמותו. האמצעים שאותם מעמידה הטכנולוגיה המודרנית לרשות היזמים, האדריכלים, הקבלנים ויתר הגורמים הנוגעים למעגל התכנון, הבנייה והתחזוקה מוצאים את הביטוי המובהק ביותר והמתוחכם ביותר לכך ב-BIM – שילוב של תוכנת תלת-ממד וירטואלית ופרדיגמת תכנון ובנייה המאפשרת המחשה דיגיטלית של תהליך הבנייה מכף רגל ועד ראש.

מושג ה-Building Information Modeling – BIM, מלווה את תעשיית הבניין זה מספר עשורים. לדברי פרופ' רפאל זקס, מהפקולטה להנדסה אזרחית וסביבתית בטכניון, "חברות הבנייה הגדולות בעולם משתמשות במידול הרבה לפני העלייה על השטח מתוך הבנה כי מידול המבנה לפני שבונים אותו בפועל מאפשר לראות באופן מוחשי את הבעיות המקצועיות, בעיות הביצוע, הייצור והניהול הצפויות באתר, וכדי לבדוק עד כמה התכנון התיאורטי הוא מעשי".

אולם רק בתחילת האלף הנוכחי חברת "אוטודסק" (המיוצגת בישראל על ידי קבוצת "מלם תים" – קבוצת שירותי ה-IT המובילה בישראל) הפכה את המידול הזה למהות כוללת שתעשיית הבניין שוב לא יכולה בלעדיה. ענף הבנייה, הצמא לשיטות עבודה מודרניות, חיבק בחום את השינוי האמיתי ש-BIM הביאה איתה. היא מציגה לאנשי המקצוע את כל מרכיבי הבנייה – מהכנת הגיאומטרייה והטקסטורה של המבנה, עבור בכל האלמנטים והרכיבים המשמשים לבנייה בעולם האמיתי (קירות, עמודים, חלונות, דלתות, מדרגות, צנרת, וכו'), כולל מאפייניהם הפיזיים והלוגיים, וכלה במספר הפועלים הנדרש בכל שלב.
 

מאז הושקה הפכה BIM לנושא החם ביותר בענפי הבנייה וההנדסה כטכנולוגיה המבוקשת ביותר בתעשייה בארץ ובעולם, משום כמות היישומים העצומה שהיא מכילה. אדריכלים, מהנדסים אזרחיים, קבלני בניין ותשתית, יזמים, יצרני מוצרים לענף הבנייה והתשתיות, מנהלים, מפתחים וסוכנויות נדל"ן, כמו גם אנשי מקצוע בתעשיות אחרות כמו מסחר, תעשייה, בריאות, חינוך, ספורט ובידור – כל אלה הבינו כי התועלות הפרודוקטיביות הטמונות בה מובילות במישרין גם לתועלות פיננסיות:

שולי רווח גבוהים יותר: מנתוני מחקר של המכון הלאומי הישראלי לחקר הבנייה, שנערך בהזמנת משרד הבינוי והשיכון, עולה כי הטמעת BIM עשויה להביא לצמיחה של 13% בשיעורי הרווחיות.

יתר פרודוקטיביות: BIM מציעה שיפור משמעותי ביכולות התכנון, בניהול הזמן, בתיאום ובתזמון פרויקטים ובבחירה מדויקת הרבה יותר של חומרים, דבר שמאפשר לתכנן מראש פעילויות שונות, להעריך נכונה את עלויות הפרויקט הצפויות, לנהל טוב יותר את הפרויקט על מגוון היבטיו הכלכליים, להשיג רמת פרודוקטיביות הרבה יותר גבוהה, וגם לבטל את עלויות התיקונים הנלווים לכל פרויקט.

תיעוד BIM: מאפשרת תיעוד מפורט של פרויקטים בתחומי האדריכלות, הבנייה, המכניקה, החשמל, הצנרת והתשתיות, משלב התכנון והבנייה, דרך שלב האכלוס, התחזוקה והשיפוץ וכלה בשלב הריסת המבנה לאחר שנים עם התיישנותו.

הדמיה: מודל BIM כולל את כל הנתונים הארכיטקטוניים, המידע המבני, הנתונים ההנדסיים השונים, כמו ערכי עומס ומערכת תעלות מיזוג אוויר וצינורות, ואפילו מידע על צריכת אנרגיה וקיימות, ולכן מאפשר לדמות באופן אופטימלי את כל מאפייני המבנה. באמצעות הצגה חזותית של המבנה כמודל תלת-ממד מוחשי טרם הבנייה ניתן להשוות חלופות תכנון שונות.

ניהול שינויים: היות שהנתונים מאוחסנים במקום מרכזי, הרי שכל שינוי בתכנון מתעדכן אוטומטית בכל התצוגות (תוכניות רצפה, חתכים, גובה ודוחות), מה שמבטיח איכות תכנון ובנייה גבוהה יותר.

ניהול נתונים BIM: מכילה גם נתונים שאינם מוצגים באופן חזותי, כמו מידע שמתייחס לכוח אדם, תיאומים נדרשים ונתונים חיוניים המשפיעים על לוח הזמנים של הפרויקט. כך ניתן גם לדעת מה התקציב/העלות המשוערים של פרויקט בכל רגע נתון.

יישום בכל שלב: מודל BIM עתיר בנתונים המשמשים לאורך כל מחזור חייו של המבנה, מה שמסייע לצמצום עלויות התפעול והניהול.

בנייה ירוקה: משום התחכום שלה BIM לא רק תורמת לבנייה רזה וחסכונית אלא גם מספקת מענה לאתגרים נוספים במהלך הבנייה, כגון צמצום בכמות הפסולת, העלאת ערך הפרויקט, שיפור רמת הקיימות, ועוד
 


 

בשורה התחתונה – המדובר ביכולת לתכנן, ליצור ולנהל פרויקטי בנייה ותשתית איכותיים יותר, מהר יותר, ביעילות גבוהה יותר, בעלויות נמוכות יותר ובמינימום השפעה על הסביבה. לא בכדי השיטה נלמדת כיום בטכניון כמקצוע חובה לכל סטודנט בפקולטה להנדסה אזרחית. ממחקר של המכון הלאומי לחקר הבנייה, שבחן את השפעת הטמעת שיטת BIM, עולה כי השימוש בה משפר את התחרותיות בבנייה הטרומית (בנייה מתועשת מלאה) בהיבטים שונים: שיפור איכות הביצוע, מניעת טעויות תכן, הפחתת תשומות הנדסה, קיצור תהליכי התכנון, קיצור משך התכן בשליש והפחתת תשומות התכן בשיעור דומה, והקניית יתרונות בולטים בשיווק שיטת הבנייה.

השימוש הגובר במכשירים ניידים מרחיב את היקף השימוש ב-BIM מעבר למעגל אנשי המקצוע, וכיום לקוחות, בעלי ומנהלי בניינים ניגשים למודל מהמכשירים הניידים שלהם. חדירתה המואצת למגוון מגזרי תעשייה נוספים מחייבת כיום גם גופים ממשלתיים במדינות שונות לקבוע תקנים מנדטוריים לשימוש ב-BIM, ובכך מאיצה את קצב אימוץ השיטה עוד יותר. ובמילים אחרות: BIM כובשת את עולם הבנייה והופכת לסטנדרט מחייב עולמי.

הכתבה בשיתוף מלם תים בע"מ – נותנים ייעוץ, הדרכה, הטמעה ותמיכה למשרדי תכנון וביצוע לבצע את הטרנספורמציה לעבוד במתודולגית BIM.
BIM מאפשרת לתכנן, ליצור ולנהל פרויקטי בנייה ותשתית איכותיים יותר, מהר יותר, ביעילות גבוהה יותר, בעלויות נמוכות יותר ובמינימום השפעה על הסביבה.

בכבוד רב
חמי מילר
מנהל טכנולוגיות ושרותי מומחה

דילוג לתוכן