Skip to main

תוכנה לניהול פרויקט בנייה ותשתיות

חמי מילר | CTO, Professional Services Manager and BIM Advisor


תוכנה לניהול פרויקט בנייה אינה חדשה. במשך שנים, צוותים משתמשים באפליקציות ובכלים כדי להקל על שלבים שונים של פרויקטים, כולל בנייה מוקדמת, תכנון ותפעול.

עם זאת הצורך בתוכנת ניהול פרויקטי בנייה, במיוחד פתרונות מודרניים מתקדמים כגון מתודולוגית ,BIM ממשיך לגדול. הפרויקטים כיום מורכבים הרבה יותר וחברות מתמודדות יותר ויותר עם לחץ לשפר את הפריון והרווחיות של הבנייה.

הטכנולוגיה הנכונה (כולל תוכנה) יכולה לעזור לחברות בנייה לעשות את כל זה, ורוב השחקנים בתעשייה מכירים בכך. מחקר של USG + מדד הבנייה המסחרית של ארה”ב (CCI) מצא כי 78% מהקבלנים מאמינים שטכנולוגיה מתקדמת יכולה להגדיל את פריון העבודה ו-75% מאמינים שהיא יכולה לשפר את ניהול לוחות הזמנים של הפרויקט.

כל זה נועד לומר שאוסף הטכנולוגיות הנכונות היא קריטית לחלוטין.

לפני שממהרים לאמץ כלים חדשים, אולי יעזור להבין מהי בעצם תוכנה לניהול בנייה ותשתיות.

אז מהי תוכנת ניהול פרויקט בנייה ותשתיות? אנסה לתמצת…

תוכנת ניהול פרויקט בנייה היא בעצם טכנולוגיה המאפשרת לחבר את כל מידע הפרויקט ומיועד במיוחד לענף הבנייה והתשתיות. זהו כלי (או סט כלים) שחורג מיכולות ניהול פרויקט בלבד ומאפשר לחברות בנייה לבצע משימות כגון ניהול תקציבים, הבטחת איכות ,בטיחות, קבלת כמויות וקביעת לוחות זמנים ובו בזמן תאפשר תקשורת ותיאום עם בעלי עניין, המשרד, השטח ועוד הרבה יותר.

תוכנה לניהול בנייה שמה לה למטרה לבצע אוטומציה ,לייעל משימות ולחבר זרימות עבודה ונתונים לאורך מחזור חיי הפרויקט, כך שצוותים יכולים להיות יעילים ופרודוקטיביים יותר.

להלן כמה מהתכונות והיכולות העיקריות שעלינו לחפש בעת בחירת תוכנה לניהול פרויקטי בנייה.


פתרון מבוסס ענן.

פתרונות ניהול פרויקט בניה מודרניים עובדים בענן, כך שצוותים המשתמשים בהם נהנים מהיתרונות של מקור אמת יחיד, עדכוני תוכנה אוטומטיים, כמו גם יכולת לגשת לנתונים שהם צריכים מכל מקום.

כל הדברים האלה חשובים בנוף המהיר של היום, שבו חברי הצוות מפוזרים בדרך כלל על פני מיקומים שונים, חלק מבעלי העניין עובדים במשרד בעוד שאחרים מרוחקים. בינתיים, מי שנמצא בשטח יכול להיות במקומות רחוקים או מתחת לאדמה. פתרון מבוסס ענן מבטיח שכל העובדים על הפרויקט יוכלו לשים את ידיהם על המידע והכלים שהם צריכים, לא משנה היכן הם נמצאים.

מכיוון שפתרונות מבוססי ענן משמשים מקור יחיד של אמת, הכל מרוכז בפלטפורמה אחת, מה שמאפשר לצוותים לעבוד על אותו מידע.

כמובן שמערכות אלו מתעדכנות אוטומטית כך שתמיד יש לנו את הגרסה העדכנית ביותר של התוכנה. עם פתרון מבוסס ענן, אין צורך לדאוג לגבי “החמצה” של פונקציה חדשה או עדכוני אבטחה.


מאפשר לכולם לעלות “לעגלה”

נחפש פלטפורמת ניהול פרויקט בנייה המספקת פתרונות מקצה לקצה לאורך כל מחזור חיי הפרויקט.

נכיר בכך שעבודות בנייה לא מתרחשות בחלל ריק, השלבים והפעילויות השונים בפרויקט, החל משלבי התכנון המוקדמים ביותר ועד לתפעול, כולם קשורים, כך שגם האנשים שעושים את העבודה חייבים להיות מחוברים. מהמתכננים ומהנדסים, ליזמים ועובדי השטח ועד לקבלני משנה , כולם צריכים להיות על אותו “גל” תוכנת ניהול הבנייה הנכונה מקלה על כך, בכך שהיא נותנת לכל חבר צוות את הכלים והגישה הנכונים ביחס לתפקידיו.


ידידותי למשתמש

חשוב לזכור שמי שממנף את הפתרון יהיו רמות שונות של מומחיות טכנית לכן הממשק צריך להתאים לאנשים בתפקידים ורמות שונות ,לכן נבחר פתרון שהוא  ידידותי למשתמש. הממשק צריך להיות פשוט ואינטואיטיבי כך שמשתמשים יוכלו להבין בקלות כיצד לגשת למידע ולתכונות שהם צריכים. נוודא שהידידות למשתמש צריכה (אפילו חייבת)  להיות בכל המכשירים, כולל ניידים ומחשבים שולחניים.


גמיש וניתן להתאמה אישית

כמעט ואין שני פרויקטים זהים. בעוד שנהלים כלליים כגון דוחות יומיים, RFIs והגשות חוזרים על עצמם, לכל פרויקט יהיו ניואנסים ומפרטים שישתנו ממצב אחד למשנהו.

בשל כך, תוכנת ניהול הבנייה שלנו חייבת להציע תכונות לביצוע תהליכים דומים ועדיין להיות גמישה וניתנת להתאמה אישית, כך שתהייה מספקת לעבוד עם סוגים שונים של פרויקטים.


משתלב עם הפתרונות הנכונים

כפי שנאמר, פרויקטי בנייה לא קורים בחלל ריק, דרושים אנשים ומערכות שונות כדי להחיות פרויקטים. רכיבים אלה צריכים להיות מחוברים היטב כדי לתפקד בצורה חלקה.

כאן נכנסות לתמונה שילובי יכולות. לכלים שבהם אנחנו משתמשים צריך להיות יכולת “לדבר” אחד עם השני. זרימות עבודה חייבות להיות מחוברות כך שהנתונים יוכלו לזרום על פני מערכות ולעבור בצורה חלקה משלב אחד למשנהו. זה מבטיח ששום מידע לא יחמוק בין הסדקים, מה שמוביל לצוותים להיות מושכלים יותר ויכולים לקבל החלטות מושכלות יותר.


אבטחת המידע

פרויקטים מגיעים עם הרבה נתונים, ולכן תוכנת ניהול הבנייה חייבת לאחסן את כל המידע בסביבה מאובטחת. בנוסף, צריכות להיות לו יכולות הרשאות משתמש חזקות המאפשרות בקלות להפעיל ולהגביל את הגישה למידע, בהתאם לתפקיד של כל אחד.


יתרונות השימוש בתוכנת ניהול פרויקט בנייה

עכשיו שאנו יודעים את היסודות של תוכנת ניהול בנייה ואת התכונות שצריך לחפש, בואו נחקור את היתרונות שהמשתמשים  יכולים לנצל כשאנו בוחרים בפתרון הנכון.


חוסך זמן וכסף

בעוד שהטמעת תוכנה לניהול פרויקט בנייה דורשת השקעה כספית, החיסכון בזמן ובכסף שנרוויח יותר משווה את זה.

מחקר של FMI מצא שאנשי מקצוע בתחום הבנייה מבלים 35% מזמנם (מעל 14 שעות שבועיות) בפעילויות לא פרודוקטיביות, כולל חיפוש מידע על פרויקט, פתרון קונפליקטים והתמודדות עם טעויות ועבודות חוזרות.

תוכנת ניהול פרויקט בנייה מייעלת משימות שונות וממזערת בעיות כמו טעויות אנוש ונתונים חסרים. הפתרון גם מאפשר לצוותים לעשות דברים בצורה מהירה ומדויקת, כך שהמשימות מושלמות מהר יותר ומחזיקי עניין יכולים להקדיש את מאמציהם לפעילויות בעלות ערך גבוה שמניבות רווחים.


משפר את שיתוף הפעולה

מערכת מבוססת ענן מקדמת שיתוף פעולה טוב יותר בצוות. אנשים, נתונים וזרימות עבודה מרוכזים בפלטפורמת ניהול הבנייה, מה שמבטיח שכולם עובדים באותה סביבה וירטואלית ולא בסביבה מבודדת. הפלטפורמה הנכונה מבטלת ממגורות נתונים ושומרת על הכל (וכולם) מסונכרנים ובסופו של דבר משפרת את היעילות של הצוותים.


מוסיף לתוכניות איכות

תוכנה לניהול פרויקט בנייה יכולה לשפר את איכות הפרויקטים שלנו, יחד עם הניסיון של כל המעורבים.
הגברת הנראות, היעילות ושיתוף הפעולה מובילים כולם לתיעוד טוב יותר, פחות פגמים ותמיכה טובה יותר לבעלי עניין. כל אלו מתורגמים לתוצאות טובות יותר.


מוביל לקבלת החלטות טובה יותר

פתרון ניהול פרויקט בנייה נותן לנו את הנתונים והתובנות הדרושים כדי לקבל החלטות מושכלות יותר. בין אם אנחנו צרכים להתקשר על פרויקט ספציפי או שאנו מחפשים לקבל החלטות ברמה גבוהה ואסטרטגית בכל הפרויקטים שלנו, תוכנת ניהול הבנייה אמורה להיות מסוגלת לתת לנו את המידע הדרוש.


כיצד לבחור את התוכנה הטובה ביותר לניהול פרויקט בנייה?

יפה , אם אנחנו מוכנים לבחור פתרון לניהול בנייה אז  השלבים הבאים יבטיחו שנבחר את התוכנה הטובה ביותר ותהליך היישום שלנו יעבור בצורה חלקה.


מצב קיים  

לפני שיוצאים “לשם” כדי למצוא פתרון, נבצע ביקורת פנימית של “ערימת” הטכנולוגיות הקיימת שלנו. נרשום ונעריך את הכלים שבהם אנחנו כבר משתמש ונקבע אילו מהם לשמור ואילו פתרונות ניתן להחליף או להוסיף (כי לא היו קיימים כלל) . נשאל את הצוותים על התוכנה שהם מסתמכים עליה ומה חסר. עלינו לשקול גם את הפונקציונליות השונות של הפתרונות שלנו, האם המערכות הקימות מתממשקות ועובדות יחד אם תוכנות המייצרות מידע כגון AutoCAD ,Civil 3D,Revit,Navisworks  ?  האם אנחנו משתמשים במספר אפליקציות למשימות ספציפיות, האם ניתן יהיה להחליף אותן בפתרון שמציע את אותן תכונות בפלטפורמה אחת? במידה ויש אפליקציות שאנחנו צרכים להמשיך להשתמש בהן, נוודא שהן יכולות להשתלב עם כלים אחרים, זה גם יעזור לזהות פערים בטכנולוגיה שיש אצלנו. האם עדיין יש לנו תהליכים ידניים? האם אנחנו  מוצאים  את עצמנו צריכים להזין מחדש את אותו מידע למערכות שונות? אלו הם סימנים מובהקים לכך שאנו זקוקים לתוכנה מודרנית כדי לבצע אוטומציה ולשלב את זרימות העבודה. לאחר שנעשה  את המחקר הפנימי שלנו , נאסוף את הממצאים ונשתמש בהם כדי להעריך את האפשרויות השונות הקימות.


בחירת פלטפורמה מתאימה

פרויקטי בנייה כוללים שפע של אנשים וחלקים שונים, לכן הקמה והפעלה צריכה להיות תהליך מחושב היטב. בהחלט קיים סיכוי שהכלי לא יאומץ על ידי הצוותים שלנו, אז עדיף להתחיל בתוכנית פיילוט מסודרת. אבטחה היא גורם חשוב נוסף, אם אנחנו מקיימים תהליך של בקשה להצעה (RFP), נקפיד לכלול שאלות ששופכות אור על מדיניות האבטחה של הפלטפורמה.


שיתוף בעלי העניין

האנשים שבאמת ישתמשו בתוכנה צריכים להיכלל בתהליך הבחירה והיישום. המעורבות שלהם לא רק תעזור לנו לבחור את התוכנה הנכונה, אלא שהם יכולים להבטיח אימוץ רחב של הפתרון החדש.

ככזה, חשוב לקבל “אישור רכישה” ממשתמשים וצוות הבכירים בשלב מוקדם. נקבל את המשוב שלהם לפני קבלת החלטת רכישה ונדאג שבעלי העניין יהיו נוחים עם התוכנית.

לאחר שנקבל החלטה, נדריך ונטמיע היטב את כל מי שישתמש בתוכנה (חשוב להיעזר במומחים בהנגשת טכנולוגיות חדשות כגון הצוות של TeamCAD). ניתן להם את הידע והמשאבים הדרושים כדי להתחיל לעבוד בהצלחה. זה בהחלט  עוזר שיש “אלופים” פנימיים בתוכנה , אנשים שיכולים להוביל ולהעביר את המסר לשאר הארגון ולעודד אותם להצטרף.


לסיכום : תוכנת ניהול פרויקט בנייה היא חובה בנוף של היום

הטמעת תוכנת ניהול פרויקט בנייה חדשה דורשת זמן, מאמץ ומחויבות. לעשות את זה הוא צעד חשוב להישאר תחרותי בתעשיית הבנייה המהירה של היום.

אם הכלים הנוכחיים שלנו משאירים מקום רחב לרצות יותר , נבצע את השלבים שלמעלה (צוות TeamCAD  כאן לעזור )  כדי להתחיל לעבוד עם פתרון חדש וטוב יותר .

מעוניינים לדעת עוד, צרו עמי קשר ואשמח להרחיב.

[email protected] או בטלפון: 050-5495005

בברכה,

חמי מילר
מנהל טכנולוגיות שירותי מומחה ויועץ BIM

דילוג לתוכן