Skip to main

חמש סיבות למה אנחנו מוכנים ל-BIM

חמי מילר | CTO, Professional Services Manager and BIM Advisor


חושבים שיש לכם תירוצים טובים למה עדין לא להכנס למתודולוגית BIM (מידול מבנה הבניין Building information modeling)? 
כבר שמעתי את כולם: “זה קשה מדי”, “זה יקר מדי”, “אנחנו לא צריכים את זה.” 
אבל אלה הם בסך הכל תירוצים, לא סיבות.. למעשה, אני בטוח שאנחנו מוכנים יותר ממה שאנחנו מעלים על דעתנו. הנה חמש סיבות מדוע.

 

1. אנחנו כבר חושבים BIM.

אולי זה חוסר מודעות אבל כבר עכשיו אנחנו משתמשים ב BIM או לפחות בחלק ממנו החלק של “בנית מידע”. לדוגמה כשאנחנו מתכננים בניין, אנחנו לא חושב בקווים דו ממדים, אנחנו חושבים אובייקטים של העולם האמתי, קירות, חלונות, דלתות, רצפות. מעולם התשתיות נוכל לראות אובייקטים כגון צנרת תת קרקעית, כביש, מדרכה, שטח.
בכל המקרים אנו יודעים איך האובייקטים מותאמים יחד, מהם היחסים שצריכים להיות ביניהם, איזה אלמנטים תומכים באלמנטים אחרים. ויודעים מה? גם BIM עושה בדיוק את זה. בגלל ש BIM מבוסס אוביקטים, הכל במודל שלנו “יודע” מה הוא צריך “לעשות” ואיך “להתנהג”. קירות מתנהגות כקירות, דלתות מתנהגות כמו דלתות. הם לא רק אוסף של קווים. זה אומר שאנחנו יכול לתפעל את אותם אוביקטים בדרכים הקשורות להתנהגות בעולם האמיתי שלהם, אם חלון מחובר לקיר נמחק את הקיר החלון יעלם גם כן, נשנה את גודל הדלת הפתח בקיר יותאם בהתאם.

2. BIM משפר תאום.

בכל ענף הבניה אדריכלות, קונסטרוקציה, הנדסה, תשתיות ועוד, אנחנו צרכים להיות מסוגלים להבין מה קורה בשלושה ממדים. אם נזיז קיר בתוכנית אנחנו צריכים לדעת איך זה משפיע על החזית. אם נשנה את גודל קורות הרצפה נרצה לדעת איך זה ישפיע בחתך אם נשנה את תוואי הכביש נרצה לדעת איך חתך הרוחב יושפע.
BIM עוזר לנו לנהל בדיוק את זה, עם חתכים וחזיתות המתקבלים בזמן אמת ומשקפים שינויים שבוצעו בתוכנית (או להפך) ללא דאגה לעדכון פרטני של כל אחד מהשרטוטים המושפעים (כפי שאנו עשים בתכנון דו ממדי שבו התוכניות, חזית וחתכים לא מקושרים), חוסך זמן רב מעבודה שרטוטית מיותרת ומבטל כמעט לחלוטין טעויות עדכון.
כדוגמה נוכל לראות בתמונה בהוספת תקרה בתוכנית לא היה ניתן לראות את החדירה של הקונסטרוקציה בתקרה אבל בתלת מימד דבר זה אפשרי מידית וניתן לתיקון זמן רב לפני שנגלה את הבעיה רק בשטח.

 

3. BIM מטפל בפרטים.

בנוסף לתיאום בזמן אמת, BIM עוזר לנו עם מטלות היום יומיות לשמירה על סידור והעמדה של השרטוט.
צריך לשנות מספר פרט? אין בעיה: פשוט נשנה אותו בגיליון השרטוט וכל התייחסויות המקושרות מתעדכנות באופן אוטומטי. אותו דבר אם צרכים לשנות את מספר הגיליון או לעדכן רשימת שרטוטים. מה אם צריך לשנות את קנ”מ של תוכנית או פרט? שוב, אין בעיה! כל שעלינו לעשות הוא לבחור קנה מידה חדש מהרשימה וכל התוספות  (הערות, מידות וכדומה) כולל גיליונות השרטוט יתאימו לגודל הנכון באופן אוטומטי.

 

4. BIM טוב לעסקים.

למעשה BIM כבר אינה מתודולוגיה חדשה והטכנולוגיה התומכת במתודולוגיה כבר קימת הרבה זמן. תוכנת Revit המובילה בתמיכה במתודולוגיה בעולם בנית מבנים ארכיטקטוניים נמצאת אתנו כבר למעלה מעשור (תוכנת Civil 3D לתשתיות שטח אפילו ותיקה יותר) וככל שאימוץ הטכנולוגיה גדל אנו נקבל יותר ויותר דרישות במכרזים להשתתפות עם יכולת תמיכה בשיטת BIM.
היכולת לתכנן את המודל בשלושה ממדים מספק מקור מידי לאנליזות (זרימה, חוזק וכו’), להדמיות ותצוגות הגשה למכרזים ברמה גבוהה וכל זה עם שיתף המודל עם גורמים נוספים.
ענף הבניה והתשתיות נהיה יותר ויותר מונחה טכנולוגיה ו BIM יעזור לנו לשמור על הקשר בין הטכנולוגיה לתכנון יחד עם היכולת להיות בחזית הטכנולוגיה כל הזמן.

 

5. BIM זו השקעה ששווה לעשות.

בוא לא נטעה, המעבר לתהליכי עבודה בשיטת BIM זו השקעה כספית, כן יש עקומת לימוד ,כן בהתחלה כנראה נשקיע זמן רב יותר על המודל, כן העלות לשעה עולה יותר מאשר בתכנון דו ממדי, אבל כמה שווה הזמן שלנו? 

כאשר מחלקים את עלות התוכנה במספר השעות שאנו חוסכים במהלך השנה, אנחנו עשויים לגלות כי מה שבתחילה נראה כמו רכישה יקרה הוא למעשה ערך מצוין. במיוחד היום שהעלות הינה שימוש שנתי וכנראה שניתן  לקבל החזר על העלות השנתית כבר בחיוב של כמה שעות מתכנן. נכון  זה דורש קצת חשיבה לטווח ארוך, כי נצטרך להשקיע זמן ללמוד לפני שנוכל לחסוך זמן עבודה, אבל בו לא נשכח את שאר הדרכים שניתן לחסוך זמן כפי שדווחו ע”י לקוחותינו שאימצו את המתודולוגיה:

* זיהוי התנגשויות בתהליך התכנון ושיתוף האינפורמציה בזמן אמת עם השותפים בפרויקט הפחיתו את העבודה החוזרת ועלויות חומר ב 25%. 
* שימוש בתוכנת Civil/Revit ככלי מרכזי במתודולוגית ה BIM השיג קיצור במשך זמני תכנון הפרויקט בכ 40%
* השימוש ביכולת עבודה משותפת עם כל היועצים, השיג ירידה משמעותית בעשרות אחוזים בטעויות התכנון.
* השימוש במתודולוגית ה BIM הביא לצמצום פסולת הבניין בכ 30% (השלכה ישירה להפחתה בכוח האדם בצוות ההריסה משבעה אנשים בפרויקט לשניים ובמשאיות פינוי פסולת).
* קיצור משמעותי בזמני ביצוע הפרויקט, משלב היזום ועד למסירה ב 15% (תוצאה ישירה של עמידה בזמנים).
* היכולת לתת הנחה ללקוח הסופי (קונה הדירה) עד 4% בעזרת החיסכון בפרויקט כולו.

מסקר שנערך ע”י חברת מקנזי בחברות יזמיות וקבלניות, אשר משתמשות בטכנולוגיה לשיתוף ועבודת צוות בזמן אמת, גילו שחברות אלו מצליחות לייעל את עבודתם בצורה משמעותית ,
מתוך הסקר הם גילו ש..
77% מהנשאלים חוו נגישות מהירה יותר למידע. 
60% הפחיתו עלויות תקשורת בין המשתתפים בפרוייקט. 
52% ראו נגישות מהירה יותר למידע, כאשר הם מחוץ לחברה בה הם עובדים.
44% הפחיתו את עלויות הנסיעות (מפגשים , ישיבות, משלוחים)
41% העובדים מרוצים יותר מסביבת העבודה, המקצועית והמתקדמת טכנולוגית.
 
שיתוף ותקשורת מקצועית חוסכת כסף – 
במחקר שנערך על 408 פרויקטים בערך כספי של 508 מיליון דולר, רואים שבתמונה הגדולה שיטת עבודה שיתופית (BIM 3 – הדוגמה שרועי קלע הציג בפניך) אשר כל היועצים עובדים יחד ולא כדספלינות נפרדות ,עליות השינויים צונחות מ 11.17% ($33,532,497) ל 2.68% ($1,427,170).

רוצים לדעת עוד? צפו בסרטונים מטה.

אשמח לעמוד לרשותכם להבהרות נוספות 

בברכה,

חמי מילר, מנהל טכנולגיות ושירותי מומחה.

 

BIM – אדריכלות ובניה

 

BIM – תשתיות

דילוג לתוכן